Sfantul Valentin din Terni: Legendele si Semnificatia Sarbatorii de 14 Februarie

In fiecare an, pe 14 februarie, oamenii din intreaga lume sarbatoresc iubirea si romantismul in numele Sfantului Valentin din Terni, o figura venerata asociata cu aceasta zi speciala. Cu toate ca exista mai multe variante ale povestilor si legendei sale, Sfantul Valentin a devenit un simbol al dragostei si devotamentului. Haideti sa exploram mai adanc originea sarbatorii si semnificatiile sale variate.

Originea Sarbatorii
Sfantul Valentin a trait in timpul Imperiului Roman, in secolul al III-lea. Sarbatoarea lui a fost oficial recunoscuta de Biserica Catolica in 496 d.Hr., iar data de 14 februarie a devenit traditional asociata cu iubirea si romantismul.

Legenda Casatoriilor Secrete
O legenda remarcabila spune ca Sfantul Valentin ar fi incalcat decretul imparatului roman Claudius al II-lea, care interzicea casatoriile pentru tinerii soldati. Considerand ca barbatii necasatoriti erau luptatori mai buni, Valentin a oficiat in secret casatorii pentru tinerii indragostiti, sfidand autoritatile.

Semnificanta Florilor si a Scrisorilor de Dragoste
O alta legenda adauga un element romantic, sugerand ca Sfantul Valentin ar fi trimis prima "scrisoare de dragoste" inchisa fiicei unui gardian de inchisoare unde era el insusi inchis. Semnata "De la Valentin al tau," aceasta a deschis calea pentru traditia moderna a schimbului de mesaje de dragoste in aceasta zi speciala.


Martirajul si Moartea
Destinul tragic al Sfantului Valentin este legat de persecutiile impotriva crestinilor. Condamnat la moarte, Valentin a fost executat pe 14 februarie. Inainte de executie, se spune ca a vindecat orbirea fiicei gardianului sau si a lasat o nota de adio semnata "De la Valentin al tau," demonstrandu-si devotamentul pana in ultima clipa.

Relicvele si Venerarea
Trupul sfantului este pastrat in Biserica Basilica di Santa Maria in Cosmedin din Roma, unde crestinii il venereaza ca pe un sfant martir. Calendarul bisericesc marcheaza sarbatoarea lui pe 14 februarie, amintind credinciosilor de sacrificiul sau si iubirea neinfranta.

 

Este esential sa avem in vedere ca istoria si legende precum cele asociate cu Sfantul Valentin pot avea multiple variante si interpretari, iar unele detalii pot fi amestecate cu mitologie si traditie populara. Cu toate acestea, sarbatoarea ramane un prilej universal de a celebra dragostea si devotamentul in toate formele lor.


Lasa un comentariu

Comentariile trebuie aprobate inainte de a fi publicate

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciilor Google.