Ergonomia la locul de munca - este un lucru necesar?

Munca sedentară este o realitate cu totul nouă pentru oameni, ceva pentru care evoluția nu ne-a pregătit. Cu doar 200 de ani în urmă, majoritatea profesiilor implicau un fel de activitate fizică și mișcare continuă. Lucrul în fața unui computer ne-a impus o poziție nefirească. În ciuda unui număr de indicații despre modul de adaptare a posturilor de lucru pentru a minimiza efectele negative ale stilului de viață sedentar, majoritatea oamenilor nu le respectă. Problemele cu sistemul muscular și osos rezultate direct din adoptarea unor poziții proaste afectează 35% dintre persoanele care lucrează folosind un computer. Statul într-o poziție proastă poate duce la numeroase dureri în diferite părți ale corpului, de la gât până la genunchi și gambe; pot duce, de asemenea, la probleme de concentrare sau chiar pot duce la frustrare.

Ergonomia pune bazele pentru crearea unui mediu de lucru optim, pentru a-l adapta în cea mai mare măsură la capacitățile fizice și mentale ale oamenilor și pentru a minimiza impactul acestuia asupra sănătății. Ergonomia urmărește să asigure nu numai un loc de muncă sigur și sănătos, ci și unul confortabil.

 

Birou sănătos

În zilele noastre, multe profesii impun ca oamenii să lucreze stând la birouri în fața computerelor. În acest sens, ergonomia are o sarcină importantă de îndeplinit. Ecranul la care ne uităm zilnic, mouse-ul computerului sub mână și mai ales scaunul pe care stăm ore îndelungate... Fiecare element din împrejurimile noastre ar trebui proiectat și adaptat la caracteristicile și nevoile fizice unice ale unui individ. Acest lucru se aplică în special parametrilor unici ai corpului și minții umane. Toate acestea trebuie făcute pentru a reduce sarcina de a sta mai multe ore la birou și pentru a vă asigura că o zi de lucru de 8 ore este creativă și eficientă.

 

Loc de muncă sănătos acasă

Apariția unei societăți informaționale, care ar putea fi atribuită tehnologiei, permite din ce în ce mai mulți oameni să folosească posibilitatea de a îndeplini diferite sarcini în afara locului de muncă tradițional. Telemunca a devenit acum cea mai bună alternativă pentru proaspete mamici, persoanele cu handicap, precum și pentru persoanele cărora le este greu să facă naveta la locul de muncă și nu numai. Rezultatele muncii efectuate sunt transmise electronic. Cu toate acestea, chiar și acasă, locul de muncă trebuie să fie funcțional. Prin urmare, pentru a preveni durerile de spate sau deteriorarea vederii, este nevoie de un birou adecvat, de iluminat potrivit și, în primul rând, de un scaun confortabil pe care să petrecem multe ore în fiecare zi.

Potrivit studiilor efectuate de Institutul de Design Industrial, cea mai naturală poziție asumată de un individ este o poziție în care există un unghi de aproximativ 135 de grade între linia coloanei vertebrale și osul femural. O astfel de poziție este asumată de astronauții în stare de gravitate zero, precum și de persoanele scufundate în apă.

Aplicând principiile ergonomiei sau investind în scaune moderne care ne permit să lucrăm dinamic putem preveni problemele care apar după multe ore în fața unui computer. Acest lucru nu numai că ne va spori confortul, dar va duce și la o eficiență sporită.

 


Lasa un comentariu

Comentariile trebuie aprobate inainte de a fi publicate

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciilor Google.